Nadchodzi sezon grillowy! Rozważamy, co podać i czym zaskoczyć gości.
Wiele osób zastanawia się również, jaki alkohol będzie najlepszym towarzystwem potraw z grilla. Piwo i wino często stanowią pierwszy wybór, ale coraz więcej głosów przemawia za tym, że whisky też może być doskonałym ich uzupełnieniem.
Whisky to trunek oferujący bogactwo aromatów – od słodkich nut wanilii, karmelu i miodu, po mocno dymne i pikantne nuty. Ta różnorodność sprawia, że idealnie uzupełnia wiele grillowanych potraw, dodając im głębi, a także intensywności. Można ją też wykorzystać do marynaty, która jest bardzo ważną częścią przygotowywania posiłku z grilla. Co więcej whisky, ma zdolność do zrównoważenia tłustości i intensywności dań, a to czyni ją wprost idealną towarzyszką grillowanych potraw!

Podczas dobierania whisky do posiłku, jak w przypadku wina, warto kierować się zasadą komplementarności smaków. Im smak potrawy intensywniejszy, tym bardziej pasuje do niej równie intensywna whisky o zdecydowanym smaku, na przykład bourbon albo rye whiskey. Warto wziąć też pod uwagę charakterystykę smakową w zależności od rodzaju mięsa. Do wołowiny i ryb świetna będzie whisky dymna, a do kurczaka coś zdecydowanie delikatniejszego.
Pikantna whisky doskonale odnajdzie się w towarzystwie wieprzowiny lub kiełbaski. Jeśli zaś planujecie podawać dania z sosami, wtedy warto wybrać whisky, która te sosy dopełnia, ale w żadnym razie nie przytłacza.

Dania z grilla i whisky to doskonałe połączenie smaków. Potrafi zachwycić i zaskoczyć nie tylko miłośników tego trunku. Dlatego podczas sezonu grillowego nie bójcie się eksperymentować z różnymi potrawami i rodzajami whisky.
Odkryjcie idealne połączenie smaków dla siebie i swoich gości!